Tatuointi ei ole ikuinen, Osa 2


Haastattelu: Tatuointiartistin näkökulma tatuoinnin poistoon

AMA - Esteettinen klinikka haastatteli tatuointialan ammattilaista Maija Ovaskaista (@maijaova), joka jakoi tatuoijan näkemyksiä tatuoinnin poistosta.

 


Kysyvätkö asiakkaasi sinulta tatuoinnin poistamisesta? 

 

-Selkästi aiempaa useammin. Vielä muutamia vuosia sitten tuntui, että peittokuva oli aina luonnollisempi vaihtoehto tai ratkaisu epäonnistuneelle tatuoinnille tai sellaiselle tatuoinnille, jota yksinkertaisesti on alkanut katumaan.

Tuntuu kuitenkin, että edelleenkään moni ei ymmärrä laserhoitamisen olevan vaihtoehto ei-toivotulle tatuoinnille, ennen kuin sitä itse asiakkaalle ehdottaa. Laserhoitamiseen tuntuu liittyvän paljon ennakkoluuloja esim. kivun ja itse prosessin, kuten hinnoittelun suhteen. 

 

Mikä on yleisin syy, miksi asiakkaat haluavat poistaa tatuoinnin? Onko kyse enemmän henkilökohtaisista syistä, kuten katumuksesta, vai esteettisistä syistä, kuten huonosti vanhentuneesta tatuoinnista?

 

-On monia eri syitä, muun muassa kaikki yllä mainitut. Ennen syynä tuntui olevan katumus ja esimerkiksi liian nuorena otetut kuvat, joita ei oltu sen kummemmin harkittu ja se on toki nykyäänkin iso syy tatuoinnin poistoon tai peittämiseen. Muita syitä ovat usein myös huonosti parantunut tatuointi tai teknillisesti huonosti toteutettu kuva.  

 

Miten suhtaudut itse tatuoinnin poistamiseen laserilla? Näetkö sen osana tatuointikulttuuria ja mahdollisuutena muokata yleistä ajatusta tatuoinnin pysyvyydestä?

 

-Suhtaudun tähän todella myönteisesti ja olen esimerkiksi itse päätynyt laserhoitamaan muutamaa jalassani olevaa tatuointia, jotka ovat itse tekemiäni urani alkuajalta ja luonnollisesti ei-teknillisesti niin oikeaoppisesti toteutettuja. Prosessi on kohdallani vielä kesken. Kun tatuointi on tarpeeksi haalentunut niin aion sitten ottaa siihen uuden kuvan, joka tuntuu enemmän itseltä. 

Kyllä, näen että tatuoinnin poistaminen on osa tatuointikulttuuria ainakin nykyään. Tatuointeja on otettu vuositolkulla jo pitkän aikaa ja näihin on varmasti liittynyt jo aiemminkin katumusta, mutta sen kanssa on toimittu eri tavalla. Tällaisessa tapauksessa tatutoinnin peittäminen uudella kuvalla, usein joko isommalla tai tummemmalla tai molemmilla, on koettu ainoaksi vaihtoehdoksi. Olen artistina joutunut kieltäytymään näistä töistä, sillä jotkin tatuoinnit ovat liian vaikeita peitettäväksi sellaisenaan, enkä ole ollut vakuuttunut että asiakas olisi tyytyväinen peittotyön lopputulokseen. Tatuoinnin poistaminen laserilla on mukavoittanut minunkin työtäni siinä mielessä, ettei enää tarvitse kieltäytyä liian haastavista peitekuvista.

 

Oletko koskaan joutunut korjaamaan tai peittämään tatuointia, joka on osittain poistettu laserilla? Jos olet, miten tällaiset projektit eroavat muista tatuoinneista?

 

-Olen. Osittain poistetun tatuoinnin päälle on paljon helpompi lähteä suunnittelemaan peittokuvaa sillä haaleampi kuva on helpompi ns. jyrätä uudella kuvalla. Peittokuvan on aina joko muodoltaan myötäiltävä aikaisemman tatuoinnin muotoja tai sen pitää olla aikaisempaa tummempi tai suurempi peittääkseen vanhan tatuoinnin kokonaan. Mitä tummempi kuva, sen haastavampi prosessi, kun taas haalean ja pienen kuvan päälle vaihtoehtoja peittokuvalle on paljon enemmän. 

 

Mitä mieltä olet picolaserin kaltaisten uusien teknologioiden vaikutuksesta tatuointialaan? Näetkö näissä teknologioissa enemmän hyötyjä vai haasteita?

 

-Olen nähnyt jonkin verran poistettuja tatuointeja ja sen myötä joskus iholla saattaa olla kevyttä arpeumaa, mikä sitten hankaloittaa uuden tatuoinnin tekemistä alueella. Toki näitä on tullut vastaan todella vähän. Se mitä olen itse ymmärtänyt picolaserista, niin sen pitäisi olla ihoystävällisempi ja siksi koen, että uusien teknologioiden kehittymisessä on enemmän hyötyä. Oli kyse sitten tatuoinnin tekemisestä tai poistamisesta, niin pyritään aiheuttamaan mahdollisimman vähän traumaa iholle. 

 

Onko tatuoinnin poistaminen mielestäsi vaikuttanut tapaan, jolla ihmiset suhtautuvat tatuointien ottamiseen? Onko mielestäsi esimerkiksi sitoutuminen pitkäaikaisiin tatuointeihin vähentynyt?

 

-Ehkä suhtautuminen tatuointeihin on aiempaa rennompaa, kun tiedetään ettei tatuoinnin ja sen mahdollisesti aiheuttaman katumuksen kanssa ole pakko elää. 

 

Mitä neuvoja antaisit henkilölle, joka harkitsee tatuoinnin poistamista? Onko jotain erityistä, mitä heidän tulisi ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä?

 

-Peittokuvien kanssa ensin tarkastelemme peitettävää tatuointia ja pohditaan onko sitä mahdollista peittää sellaisenaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Jos asiakkaalla on tosi iso ja tumma kuva jonka päälle/tilalle toivotaan jotain pientä ja siroa tatuointia, ei peittäminen luonnollisesti siinä tilanteessa ole mahdollista. Tällöin ehdotan tatuoinnin vaalentamista tai poistamista kokonaan riippuen siitä, mitä siihen halutaan tilalle. Jos laserhoitaminen kiinnostaa asiakasta ja hän kokee sen vaihtoehdoksi niin ohjeistan häntä olemaan yhteydessä lasertoimenpidettä tarjoavaan klinikkaan ja käymään konsultoitavana, jotta hän voi sieltä saatujen tietojen ja informaation perusteella tehdä lopullisen päätöksen tatuoinnin poistamisesta.

 

Onko tatuoinnin poistaminen mielestäsi muuttanut tatuointialan trendejä tai asiakkaiden toiveita? Näkyykö tämä esimerkiksi toiveina tietyn tyyppisistä tai tyylisistä tatuoinneista?

 

-Eipä juurikaan. Selkeästi kuitenkin ollaan enemmän perillä siitä, miten tatuointi ikääntyy iholla ja minkälaisia muutoksia kuvaan on odotettavissa tulevaisuudessa. Ensisijaisesti asiakkaiteni kanssa tarkoituksena on tehdä tatuointi joka pysyy iholla ikuisesti. Suunnitteluvaiheessa otetaan tosi tarkasti huomioon kuvan sijainti, koko ja ulkonäkö, niin että asiakas olisi mahdollisimman varma otettavasta tatuoinnista. Toki näitä katumuksia voi siitäkin huolimatta tulla, mutta en usko että se määrittää trendejä ainakaan vielä toistaiseksi.

 

Kuinka tärkeää on tatuoijan ja tatuoinnin poistamiseen erikoistuneen ammattilaisen välinen yhteistyö? Onko sinulla kokemusta tällaisesta yhteistyöstä, ja kuinka se hyödyttää asiakasta?

 

-Oman kokemuksen mukaan tällainen yhteistyö on pelkästään positiivista. Olen itse sitä kautta ymmärtänyt ja oppinut näin vuosienkin jälkeen paljon siitä, miten tatuoitu iho käyttäytyy ja pystyn paremmin valitsemaan oikeanlaiset tekniikat tatuoinnin toteuttamiseen. Uskon, että yhteistyö laserhoitoihin erikoistuneen ammattilaisten kanssa mahdollistaa paremmin asiakkaiden toiveita halutusta lopputuloksesta, sillä kahden alan ammattilaisten tiedon yhdistäminen ja jakaminen tuo laajempaa ymmärrystä molemminpuolin.

 

Haastateltava: Maija Ovaskainen, art@maijaovaskainen.com, @maijaova